Посещения на студенти по програма Кадрови резерв на НЕК ЕАД

В изпълнение на своята стратегия за сътрудничество с висшите учебни заведения в края на м. април и началото на м. май 2023 г. НЕК организира посещения на студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), Технически университет (ТУ) София и Техническия университет Варна на свои обекти – ВЕЦ, ПАВЕЦ и язовирни стени. Посещенията са част от програма „Кадрови резерв“ на компанията.

В края на м. април студенти от II курс на УАСГ, специалности Хидростроителство и ВиК посетиха язовирен район Въча, стопанисван от Предприятие Язовири и каскади. В НЕК студентите бяха посрещнати от изпълнителния директор на компанията инж. Мартин Георгиев, който ги приветства с добре дошли и изрази своята увереност, че посещението им в обекти на компанията ще бъде много полезно и ще допълни теоретичната им подготовка със знания и впечатления от практиката. „С днешното ви посещение поставяме началото на програмата „Кадрови резерв“ на управление „Човешки ресурси“ в НЕК. Инициативата ни е насочена към популяризиране на компанията като ваш бъдещ работодател и представяне на възможностите ви за успешна професионална реализация. Радвам се, че можем да допринесем за по-голямата ви информираност относно дейността на дружеството. Ще ви предоставим възможност да видите отблизо машините и съоръженията във ВЕЦ и ПАВЕЦ, да научите повече за технологията на електропроизводството, за процесите на ремонт и рехабилитация на машините, ще се срещнете с наши служители и ще можете да ги попитате всичко, което ви интересува“ каза още инж. Георгиев.

Посещенията се организираха с учебна цел и предоставиха възможност на бъдещите млади специалисти да се запознаят със съоръженията и уникалните конструкции на язовирните стени на язовирите Въча и Цанков камък. Водени от ментори, работещи в съответните структурни звена, студентите научиха повече за поддържането и експлоатационната сигурност на съоръженията, ремонта и техническия им контрол, за максималното улавяне и ефективното използване на водите и т.н. Младите хора бяха изключително активни и показаха добрата си подготовка и професионален интерес, задавайки много въпроси към служителите на компанията.

Студенти от II и III курс на ТУ София от специалностите Хидравлична и пневматична техника, Възобновяеми енергийни технологии и флуидна техника, Електроснабдяване, електрообзавеждане и електротранспорт, Хидроаеродинамика и хидравлични машини посетиха част от хидроенергийния комплекс Белмекен – Сестримо – Чаира и се запознаха с машините и съоръженията във ВЕЦ Момина клисура, ПАВЕЦ Белмекен и ПАВЕЦ Чаира, чиято поддръжка и експлоатация се осъществява от Предприятие ВЕЦ на НЕК.

Студентите научиха повече за основната задача на хидроцентралите на компанията – гарантиране на електроенергийната сигурност на страната, което изисква детайлно познаване на машините и технологията на електропроизводство, навременно установяване на нуждата от профилактика, ремонт и рехабилитация. Младите хора проявиха голям интерес към видяното и към лекциите на менторите, зададоха им редица въпроси.

Безспорно един от най-вълнуващите моменти за студентите беше възможността да се запознаят лично с министъра на енергетиката Росен Христов, който по същото време даде брифинг в ПАВЕЦ Чаира. Министърът поздрави младите хора и ги увери, че те са бъдещето на българската енергетика.

През м. май преподаватели, студенти от III и IV курс и магистри специалност „Електроенергийни системи“ на катедра „Електроенергетика“ към „Електротехнически факултет“ на Технически университет гр. Варна посетиха ВЕЦ Момина клисура и ВЕЦ Цанков камък. Младите специалисти проявиха заинтересованост и желание за научаване на нови неща, свързани с експлоатацията и обслужването на генератори и силови трансформатори, както и оборудване в ОРУ-110 kV. Студентите се запознаха с дейността на оперативен и ремонтен персонал, с работата, експлоатацията и ремонта на основни и спомагателни съоръжения на хидроагрегатите и силовите трансформатори, с режимите на работа и действията при аварийни ситуации, със стартиране на хидроагрегатите в режим „Черен старт“.