ИНТЕРВЮ С ИНЖ. СИВЕЛИН СИВОВ, УПРАВИТЕЛ НА ПРЕДПРИЯТИЕ ВЕЦ

photo NEK EASE

От колко години работите в Национална електрическа компания?

През месец август тази година ще се навършат 29 безценни години. В компанията работя от 1995 година, 30 август.

Какво означава за Вас званието „Заслужил енергетик“, с което бяхте удостоен през миналата година от Българската браншова камара на енергетиците (ББКЕ)?

По същество наградата се присъжда за цялостен принос в сектор Енергетика по повод 30 години от създаването на организацията и се връчва веднъж на 10 години. Лично за мен това означава огромно признание за дейността в областта на енергетиката и е с огромна тежест, защото се връчва от професионалисти на професионалист. Това признание е много задължаващо и занапред, за бъдещата ми работа. Приемам тази награда и като лична, и като много висока оценка за дългия и нелек път, който извървяхме заедно с моите колеги. Енергетиката е важен и труден отрасъл. Предизвикателствата продължават да ни връхлитат и само заедно с общи усилия на екипите можем да се справим успешно. Без подкрепата на всички професионалисти, които съм срещал и с които съм работил рамо до рамо в моята кариера, тази признателност не би била възможна. Наградата е заслуга на всички, с които работим заедно. Наградата е за общите ни усилия.

Ако можете да се върнете в началото на кариерата си, бихте ли променили нещо и ако да, какво е то?

За това ще е нужна машина на времето. Трябва да се върнем доста назад в миналото, още в ученическите ми години, когато вниманието ми бе привлечено от физиката, математиката и най-вече от електротехниката. Това ме подтикна да се обучавам и успешно да завърша техникум по електротехника в гр. Стара Загора – специалност «Електрически централи мрежи и системи». Там интересът ми и жаждата за допълнително придобиване на знания и умения в областта на енергетиката се засили още повече. Напълно естествено продължих обучение по специалността си в ТУ – Варна, където се дипломирах с отличен успех в същата специалност  – «Електрически централи мрежи и системи». За развитие на млад инженер в областта на енергетиката, завършил с отличие и с огромно желание за професионална реализация имаше доста възможности. По стечение на обстоятелствата и вероятно намеса на съдбата, попаднах в НЕК – ВЕЦ Пещера. Там започна моята кариера на служител в компанията, като последователно съм заемал различни длъжности и позиции – електромонтьор, оператор, отговорник рехабилитация, заместник-ръководител ВЕЦ, ръководител отдел Рехабилитация, ръководител отдел Експлоатация, заместник-главен инженер и така до заеманата в момента от мен длъжност управител на Предприятие Водноелектрически централи. Така че отговорът на основния въпрос идва от само себе си – цялостното ми развитие като професионалист показва, че тези действия са подготвени и не са плод на случайности, т.е. ако се върна в началото, не бих променил нищо в кариерното си развитие.

Кое е най-голямото професионално предизвикателство, с което успешно сте се справили?

Професионалните предизвикателства в моята кариера са толкова много, че не бих желал да откроявам нито едно от тях. Основният ми опит е в организация и изпълнение на договори за рехабилитации и изграждане на нови енергийни мощности, по договори с чуждестранни и местни фирми – лидери в своята област. Изпълнението на всеки един договор само по себе си е предизвикателство със своя собствена особеност, индивидуални предизвикателства, свързани както с иновативни технически, инженерни решения, така и с мотивацията на хората. През всичките тези години и всички обекти, с които съм се сблъсквал по време на професионалния ми опит, съм установил, че в НЕК най-ценният капитал е персонала. Персоналът не само като професионалисти, но и като хора с тяхното отношение, отговорност и лоялност към ценностите и принципите на компанията.

Винаги ми е правило най-силно впечатление и като най-голямо предизвикателство, с което успешно се справяхме, мога да отлича следното: при изпълнение на международни договори екипът на НЕК се доказва като професионално подготвени специалисти на доста по-виско ниво от специалистите на чуждестранни фирми, изпълняващи договори във всяка точка на картата на света.

Като ръководител за Вас какво има най-голямо значение за мотивацията на екипа?

За мотивация на екипа значение имат най-различни фактори. Не е тайна, че финансовото възнаграждение и бонусната система са едни от факторите, които имат силно значение за мотивацията. Но повярвайте ми, това съвсем не е най-решаващият фактор за мотивация на хората от екипа. По време на моя професионален опит съм бил свидетел на нещо друго, много по-важно за мотивацията на екипа: това е отношението на ръководителите към служителите и справедливата оценка на постигнатите резултати. Необходимо е всеки от екипа да се почувства значим и да му се изтъкне, че е допринесъл за качественото и навременно изпълнение на поставените задачи. На следващо място е личният пример и спазване на поетите ангажименти от ръководителя към екипа. Колкото и да се обучават и квалифицират служителите от екипа, в края на краищата те стават такива, каквъвто е техният лидер.

С какво не правите компромиси?

Този въпрос изглежда доста лесен и вероятно отговорът е доста тривиален. Като ръководител бих казал, че компромисът е вид изкуство в работата на ръководителя по отношение на решенията, касаещи персонал, организация и административни въпроси и е задължителен. Това е не точно компромис. Бих казал, че по-скоро е прилагане на балансирани решения, без крайности и без създаване на сътресения в работата на екипите. Освен управител, аз съм и инженер и като такъв бих споделил, че не бива и е изключено да се допускат компромиси с безопасността на работата, качеството на производството, стриктното спазване на сроковете и най-важното – справедливото принципно отношение към персонала и екипите.

Какво обичате да правите през свободното си време?

Почивка сред природата заедно с любимите хора от семейството и с приятели. Това е напълно логично, защото за моята професия и кариерно развитие без стопроцентова подкрепа на семейството в трудните моменти е невъзможно да се постигнат добри професионални резултати.

Любимото Ви място за почивка?

Природните дадености в България, които задоволяват всички изисквания. Както е известно, България е една от най-красивите страни в света. Макар и малка по територия, тя съчетава безброй природни богатства, които едва ли биха могли да се видят на други места. Знам, че все още не съм посетил и видял лично повечето от тях, така че планирам техните посещения в бъдеще, защото си заслужава. Както стана ясно вече, трябва да се намира компромис между професионалните ангажименти и личното време.

С.Сивов