Представяме ви инж. Ангел Богданов, ръководител ВЕЦ Момина клисура

photo NEK EASE

Как стана част от екипа на НЕК?

Като ученик в Техникума по механоелектротехника в гр. Пазарджик практиките ни бяха  свързани с посещение на обекти от енергийната система на България. Едни от посещаваните обекти бяха и ВЕЦ и ПАВЕЦ от хидроенергийна каскада Белмекен – Сестримо – Момина клисура. Оборудването, производствените дейности и експлоатацията на водноелектрическите централи на НЕК несъмнено са голямо предизвикателство в енергийния отрасъл и възможност за натрупване на знания и опит.

Кандидатствах за работа в хидроенергийна каскада Белмекен – Сестримо – Момина клисура и бях одобрен, като започнах работа в НЕК ЕАД и по-точно във ВЕЦ Момина клисура на 12.11.2007 г. на длъжност Монтьор ремонт на машини и оборудване. Това бе и началото на професионалната ми кариера в структурата на компанията. През 2011 г. бях преназначен на длъжност Оператор водна турбина и хидротехнически съоръжения във ВЕЦ Момина клисура. Основната ми дейност на тази длъжност бе експлоатационно обслужване на хидрогенератори, безаварийна, надеждна и икономична работа.

През 2014 г. бях преназначен на длъжност Инженер електрически машини и апарати в централата. Опитът, който бях придобил до този момент, беше от голяма полза за изпълнението на дейностите, свързани с организирането и контролирането на цялостното техническо и оперативно управление, режимите на работа, организация и технология на ремонтните дейности във ВЕЦ.

От 2016 г. съм ръководител ВЕЦ Момина клисура и отговарям за цялостната организация, контрол и изпълнение на производствено-стопанските дейности, свързани с експлоатация и ремонт на ВЕЦ.

През настоящата година успешно завърши рехабилитацията на ВЕЦ Момина клисура. Това ли беше за теб най-голямото професионално предизвикателство, с което си се справил?

Рехабилитацията на ВЕЦ Момина клисура е един грандиозен проект за централата, осъществен с много труд, усилие и желание. Проект за модернизация, който не е осъществяван с такъв обем от построяването ѝ от 1973 г. Вложихме много старание, много дни на тежък физически труд и въпреки натрупаната умора, давахме всичко от себе си, за да се справим успешно с изпълнението на проекта. Тук е моментът да благодаря на ръководството на НЕК ЕАД, на ръководството на Предприятие ВЕЦ, на всички колеги от ВЕЦ Момина клисура и на колегите от всички структурните звена, които участваха активно със своя професионализъм. Успешното завършване на рехабилитацията е от ключово значение за бъдещата надеждна работа на централата. Несъмнено това е най-голямото предизвикателство, с което успешно се справихме с екипа на ВЕЦ Момина клисура.

Какво харесваш в работата си?

На първо място екипа, с който работя. Хората да се чувстват оценени, да знаят, че могат да разчитат на мен за разрешаване на всеки възникнал казус. Харесвам и динамиката в ежедневната ни работа – нито един ден не е като предишния. За мен тази професия е осъзнат избор, един удовлетворяващ безкраен процес на взаимно обогатяване, необходимост за търсене и намиране на решения и аз винаги съм готов за нови предизвикателства.

Кои са твоите силни качества?

За мен е изключително важно средата, в която работим, аз и екипът ми, да сме удовлетворени от работната атмосфера. Отношенията с колегите, комуникацията и прозрачността са на първо място. Стремежът ми винаги е бил да създам удовлетворение от работната среда, подкрепа на всеки служител и възможност за принос за развитие на компанията. В същото време смятам, че силната мотивация на екипа допринася за постигане на висока продуктивност, ефективност и израстване в професията.

В професионален план винаги се стремя да надграждам постигнатото и да не спирам да се развивам. Затова след първата си специалност Магистър-електро инженер, завърших още три магистратури, последната от която Магистър-машинен инженер дни преди официалното отбелязване на завършването на рехабилитацията на ВЕЦ Момина клисура.

За теб като ръководител какво има най-голямо значение за мотивацията на екипа?

За мен като ръководител най-голямо значение за успешната мотивация на екипа е да разчитат на мен като на приятел, с когото могат да споделят и обсъдят всичко. Да знаят, че са оценявани, насърчавани и стимулирани. От това зависи и ефективността и качеството на извършената работа. Мотивацията дава енергия на екипа да се стремят към постигане на целта, не само на работното място, но и в живота.

Ти беше един от менторите в Лятната академия на НЕК. Разкажи ни повече за това преживяване.

Лятната академия на НЕК е част от проекта Кадрови резерв на компанията за подготовка и адаптиране към производствената среда на студенти от Висшите технически учебни заведения. Студентите преминаха през различни теми на обучения и практически знания. За мен бе истинско удоволствие да бъда ментор сред студентите и да дискутираме разработването на проекти за създаването на нови възобновяеми енергийни системи за генериране на електрическа енергия и осъвременяване и дигитализация на ВЕЦ и ПАВЕЦ. Надявам се тази инициатива да се превърне в традиция и благодарение на нея да се предоставят възможности на студенти за реализация в НЕК.

От гледна точка на опита, който вече имаш, какво би посъветвал себе си в началото на кариерата си?

Най-основните и най-важните неща са усилена работа и вдъхновение да останеш позитивен. Често се срещат трудности и изпитания, но единственият начин да ги превъзмогнеш е да преминеш през тях. Не спирай да се трудиш, да проявяваш постоянство в професията, която си избрал.

Какво обичаш да правиш в свободното си време?

През свободното си време обичам да обикалям забележителностите на България, да бъда сред природата. Времето, което прекарвам навън, ме зарежда с нова енергия.

Кое е любимото ти място за почивка?

Любимото ми място за почивка е сред природата, на чист въздух и тишина.