Представяме ви нашия колега Бейхан Дъглов, инженер, хидроенергийно строителство

От колко време работиш в НЕК?

Започнах работа в компанията на 07.03.2014 г. като инженер ХЕС към Предприятие „Язовири и каскади“ и по-точно – в ПП язовирен район „Искър“. Началото на професионалния ми опит от първото структурно стъпало на НЕК ЕАД, както се казва „на терен“, ми даде изключителната възможност да навляза в дълбочина на процесите и дейностите по експлоатация на ХТС и то, започвайки с най-големия  язовир в България.

Независимо от скромния ми тогава професионален опит, силното ми желание за развитие и усвояване на нови умения, придобитите знания в университета, положените усилия и постигнатите резултати, заедно с цялостното представяне в работата ми, бяха забелязани. Оценката дойде от ръководството на Предприятието и получих възможност за кариерно развитие. В края на 2015 г. получих предложение да стана част от инженерния екип на отдел „Технически“ в сектор „Бетонни стени“, към ЦУ на Предприятие „Язовири и каскади“. Като такъв изпълнявах дейности по технически контрол и мониторинг на поверените ми отговорни съоръжения. Участвах  в изготвянето на технически решения, програми за технически контрол, аварийни планове, процедури по реализиране на проекти, огледи, комисии, технически прегледи и най-вече изготвях доклади за техническото състояние на язовирните стени. След почти 7 години натрупан опит на последната позиция, няколко цикли на дейностите, свързани с технически контрол и експлоатация на ХТС, стигнах до следващата стъпка в кариерното си развитие, като инженер ХЕС в компанията. През септември 2022 г., бях одобрен да бъда част от инженерния екип на Дирекция „Производство и експлоатация“, към ЦУ на НЕК ЕАД.  Към настоящия момент изпълнявам задълженията си, свързани с дейността на отдела, имащи отношение към производството на електроенергия от ВЕЦ и експлоатацията на ХТС. Така изглежда моят кариерен път в последните 9 години и 10 месеца, като част от НЕК.

Какво харесваш в работата си?

Най-хубавото в работата ми, като инженер ХЕС в НЕК, е възможността да работя по най-големите и уникални хидротехнически съоръжения, построени в България. Отговорността и гордостта от оперирането с комплексно значимите язовири в страната и предоставянето на услуги, енергия и сигурност на населението. Друг съществен фактор са специалистите и колегите, дори бих казал приятели, с които задружно работим по тези обекти. И не на последно място е възможността да допринасям за по-доброто оползотворяване на един от най-ценните ни ресурси на Земята, а именно водата.

Кои са твоите силни страни?

Според мен, това са аналитичното мислене, разглеждането на всеки въпрос или казус от възможно повече страни, старанието за оптимално използване на наличния ресурс и потенциал във всякакви ситуации и доброто прилагане на прекия и непряк опит в професионалните дейности и личностни взаимоотношения.  

Кое е най-голямото професионално предизвикателство, с което успешно си се справил?

Най-голямото предизвикателство, всъщност, е сборът от всички единични малки и големи такива, с които се срещнах до този момент в работата си. Приемам всяка малка стъпка към целта за успех. Като задържането на фокуса, темпото и целта в професионалното ми развитие, само по себе си е едно предизвикателство.

Какво обичаш да правиш в свободното си време?

Към настоящия момент отделям повече време на семейството си. В останало време се опитвам да балансирам между личен живот, социални контакти и хоби. Обичам да гледам научно-популярни филми и да пътувам или по-скоро да шофирам.

bd1

bd2