Ден на Будителите в Копривщица

EB6Повод за посещението беше Денят на Народните Будители. Живописното планинско градче е стаено в полите на Средна гора. Едва ли има българин, който да е идвал в Копривщица само веднъж в живота си. Докосването до къщите, калдъръмените улици, чешмите и хората там създават усещане за пътуване назад във времето. Неслучайно наричат Копривщица град-музей.

Само за ден успяхме да обиколим шест къщи на бележити българи от епохата на Възраждането. Мястото е с толкова богата история, че трудно може да се обхване всичко. Колегите получиха подробна и любопитна информация както за личността, живяла в съответната къща, така и интересни исторически факти за изграждането на самата къща. Имахме възможност в присъствието на своите семейства и приятели да разгледаме уникалната архитектура, съхранена от времето на знаковите събития. Особено за подрастващите беседите бяха много интересни и породиха редица въпроси, на които музейните работници по места отговаряха изчерпателно, допълвайки с много любопитни и малко известни факти.

Копривщица е място, което ще остане в сърцето на всеки един от нас по различен начин, пречупена през призмата на нашата индивидуалната сетивност.