Прессъобщение

Национална електрическа компания ЕАД извършва планов ремонт по коритото на река Гашня, която е част от водосбора на язовир „Цанков камък“ и текущ ремонт по съоръжения на ВЕЦ „Цанков камък“ . Още през м. октомври 2016 год. НЕК ЕАД е информирал и съгласувал с МОСВ и ЕСО ЕАД тези ремонти.

Част от коритото на реката е в карстов район, което води до  загуба на вода. Това налага периодичен оглед и ремонт на определени участъци. По време на ремонта се поддържа ниско ниво на язовира, за да се изпълнят строително монтажните дейности. Понижаването на водното ниво в язовира е разрешено от МОСВ – Министерство на околната среда и водите, и отразено в месечния график за използване на водите от комплексните и значими язовири.

Основната дейност е оглед на облицовката на река Гашня, но паралелно с това ще се направи текущ ремонт на Хидрогенератор №1 в периода 03.07-21.07.2017 год. и на Хидрогенератор №2 в периода 24.07-18.08.2017 год. във ВЕЦ „Цанков Камък“.

В съответствие с подадените заявки в МОСВ, завиряването ще започне от 1.09.2017 год., като в зависимост от разрешените количества водни маси от МОСВ, ще е необходимо определено време за пълното завиряване на язовира.

Всяко съоръжение се нуждае от ремонт и поддръжка, тези периоди са регламентирани в съответните нормативни документи за експлоатация на технически съоръжения. Предвид факта че, ВЕЦ „Цанков Камък“ е част от каскада Въча, загубите са минимизирани. Водата изпусната от основен изпускател на язовира, ще бъде енергийно преработена от ПАВЕЦ „Орфей“, ВЕЦ „Кричим“, ВЕЦ „Въча“ 1 и ВЕЦ „Въча“ 2. 

21.07.2017г.

ПРЕСЦЕНТЪР